Мирзакарим Норбеков и вярата в шарлатани

Пиша този пост на български, защото ще цитирам разговори на български.

Та майка ми е луднала по Мирзакарим Норбеков.

Днес реших да се разтърся и ето какво й написах:

Това е страничката за Норбеков в уикипедия:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mirzakarim_Norbekov

Накратко там пише, че е Узбекистанец и твърди, че може да лекува болести на очите и белези.
На няколко места пише, че заблуждава читателите си с титлата Академик и с други титли, с изследванията си върху еритроцитите (червените кръвни телца) и некви други неща.

Пише, че върху неговите практики няма много изследвания, но пък има изледвания като цяло върху разни източни практики от алтернативната медицина и че Норбеков копира дословно от тях. СЗО (Световната здравна организация) казва, че тези практики като цяло са полезни за здравето.

Та Норбеков е малко шарлатанин и послъгва за научните си успехи, но като цяло практиките му са по-скоро полезни за здравето (СЗО).

Хубаво е да се чете от различни източници.

Тя прие това като заяждане и ми отговори доста гневно:

Мишел, не пращай човека дръзнал да помисли за зрението си, за зелен хайвер.
Вместо да чете разни популярни издания, нека да получи информация директно от източника (курсовете, книгите, учениците).
Научи се да получаваш информация от източника, когато това е възможно. Освен всичко друго той е завеждащ катедра по палингенезия в Международната академия по форматизация към ООН. Откога и в САЩ започнаха да дават високи постове на шарлатани. И там ли имало корупция? И защо му правят този подарък?
Ако искаш да си в час посети някой от мероприятията в София или прочети книга, ако ли не, не вземай отношения по неща за които не си компетентен.

Моят втори отговор и надявам се край на кореспонденцията:

Странно защо като напиша в гугъл "международна академия по форматизация в ООН" ми излизат само страници за Норбеков. Тая академия сайт няма ли си? Нищо ли не пише в интернет за нея? Дори и на английски го търсих - "International Academy of Formatization of UN" и пак само страници за Норбеков излизат.

И какво, по дяволите, означава форматизация. Търсих само думата форматизация и пак само страници за Норбеков. Според гугъл подобна дума не съществува (гугъл има специално търсене за термини и се търси така: "define:formatization" или "define:formatisation").

Норбеков не е първият човек, който е помислил за зрението си. Стига глупости.

Просто не идеализирай нещата. Започни от фактите. И под факти разбирам не само нещата написани в книгите му.

В тая връзка ще ви разкажа една история. Преди време един приятел ми препоръча курс за бързо четене. А момчето умно и си казвам защо пък не. И отиваме при един измамник, който за 150 лева ни проведе 2 седмичен курс като гледахме разни малоумни картинки, за да сме си разтягали зрението и т.н.
Упражнения правихме за очите, които бих казал, че бяха полезни, но не за бързото четене.
Та накрая никой от нас не можеше да чете бързо. Сигурно с Норбеков поне получаваш нещо ценно.

Едно е да вярваш в Господ. Съвсем друго е да отричаш Еволюцията и да твърдиш, че земята е плоска.

12 thoughts on “Мирзакарим Норбеков и вярата в шарлатани”

 1. Имам горчив опит с разни билкари и псевдо-лечители, с които се сблъсках преди 3 години. В Интернет е пълно с менте-специалисти и изрисувани автобиографии. Не се наемам да коментирам конкретния субект, но да слушаш 'учениците' и 'книгите' му е все едно да слушам Свидетелите на Йехова, които ми предлагат да се присъединя към сектата им, като ме безпокоят на входната врата.

 2. Човекът очевидно влиза директно в графата "псевдоучен" по смисъла на западната научна медицина. Академик сигурно е, но на съмнителното заведение (пак в посоченият смисъл) "International Royal Academy of the United Nations" - сниман и изписан може да бъде видян на заглавната им страница. (Доста грозна и аматьорска страница, държа да отбележа.)

  От друга страна ако поставим настрана академичните измишльотини не виждам груби антинаучности в книгите му (чел съм 2-3). Да, няма и общоприети научни факти в огромни количества, но ако трябва да се синтезира в няколко думи цялото му учение, то резултатът би бил: "Съзнанието ви може да ви излекува от почти всичко.". Такова едно твърдение трудно може да бъде отхвърлено категорично, защото ще ви се наложи да отхвърлите редица съвсем ортодоксално доказани научни факти, най-известният от които е т. нар. "плацебо ефект".

  Имайки предвид горното, аз лично не бих се осмелил да ограбвам надеждите на хората, гръмогласно критикувайки въпросния узбек. Не и преди официалната западна научна медицина да се е преборила с нещата, с които той твърди, че се бори. Не и преди да прочета някъде нещо от методите му, което да изглежда опасно за пациентите. (Никъде не съм видял да призовава диабетиците да спрат инсулина, хората без бъбреци да не ходят на хемодиализа и т.н.)

 3. Шарлатанин е последната дума, която бих използвала за Норбеков. Интересувам се от медицина, психология, от способностите на човека изобщо, лекар съм. Занимавах се 2 години сама по системата на Норбеков. Започнах защото ми се стори интересно, но си признавам, че не вярвах - бях чувала подобни неща, но след години в медицински университет беше доста трудно да приема думите му. Но пък имах време и желание да проверя.

  Резултатите ми (които не очаквах) доста ме изненадаха, но мога да потвърдя от собствения си опит - всеки човек има потенциала да реализира написаното от Норбеков. Човек може да вярва само на себе си и собствените си постижения - аз вярвам на това, че след 20 години носене на очила и лещи, съотв. 2.5 и 3 диоптъра, ги захвърлих. Вярвам на реакциите на тялото си, което ми доказа (на мен, Тома неверни), че ако не всички, то много решения са в наши ръце. Но най-големият ефект беше развитието на интуицията ми - започнах да усещам събития, които се случваха дни до седмица след това, започнах да сънувам сънища, които които до няколко дни се сбъдваха - почнах да живея с няколко дни напред. Това ме уплаши и спрях, но шило в торба не стои и след време отново се престраших, получих още по-добри резултати.

  Това ме амбицира и изкарах мастерския курс на Норбеков, воден от него и негови асистенти. Когато човек няма информация за някои неща, той ги мистифицира. Признавам си, че не знаех какво да очаквам, но това, което получих на този курс, надхвърли всичките ми очаквания.

  По-земен и реалист човек от Норбеков не съм срещала от години - никакви фантасмагории, никакви изхвърляния и демонстрации. Изключително сериозен и уравновесен човек, с присъствие и дух. Всичко, което той прави, е да върне хората на земята - системата му се основава на физиология и психология. Просто той се базира на факти, за които науката все още няма научно обяснение и ги отхвърля като несъщустващи - но интуицията съществува. Системата на Норбеков се опитва да въне човека там, откъдето е тръгнал - от желанието да ходи сам и вярата, че може, да бъде независим от мама и тате, да изучава света, да играе, да се радва на живота. Практиките са древни, отдавна познати на хората, вече започвващи да се признават и от медицината. Практикувала съм йога, даоистки упражнения - на практика става въпрос за едно и също нещо - каквото и да се прави, важно е състоянието, настроението, жаждата за напредък. Норбеков е намерил подходяща и ефективна форма да представи тези знания на хората - останалото е собствен избор.

  А титлите на Норбеков, съществуващи или не, едва ли интересуват някой от хората, които са върнали вярата си в себе си и са успели да подобрят здравето си и живота си.

  Поздрави на майка Ви 🙂

  1. Добре че си вярваш! Този човек си е ПЪЛЕН ШАРЛАТАН и измамник! Може ли да сте толкова наивни бе хораа!!! Този човек още малко ще каже, че ако лежим на тревата ще получаваме 1000 лв. на ден! ЕЕЕ не става така! Разберете че всичко става с труд!

 4. Знам малко за Норбеков и отскоро почнах да чета за него. Попаднах на тази страница при търсене за него в Гугъл. Само по това което чета тук бих казал Михаил Стойнов прави заключения за човека без да знае нещо повече за него. След както както той споменава по-горе "той е завеждащ катедра по палингенезия в Международната академия по форматизация към ООН в САЩ", това само по себе си говори, че човекът е на почит и че Михаил Стойнов говори без да знае. На всичко отгоре последният обвинява и ООН в корупция. Кой е шарлатанинът в случая г-н Михаил Стойнов?

 5. За да стигнат до входната врата на апартамента трябва да минат през вратата на входа, която обикновено е заключена. Защо ли са принудени да преодоляват тези препятствия?

  Най-добре слушай себе си. Каквото ти подсказва интуицията. Във Варна ще има курс през февруари: https://madmimi.com/mimio/204073/preview

  Ето отговор на един въпрос: Какви са ползите за Вас от този курс? – Владея се по-добре, станах по- спокоен и силен.

 6. Не мисля, че е редно да се дават негативни мнения за Норбеков от хора, които не са пробвали методите му. Аз в момента си коригирам зрението, едното ми око виждаше само 10- 15 %, сега вижда доста повече, и плюс това захвърлих очилата. Не казвам, че човек може да се оправи бързо и лесно с неговите методи, това не е като магическа пръчица, абра- кадабра и готово :D, но този човек основно цели да ти покаже, че ако не си помогнеш сам, няма кой друг да го направи. Силата на мисълта упралява цялото ти тяло, но трябва наистина повече време да го овладееш, и вяра разбира се.

 7. По мнению некоторых сектоведов, в частности А.Л. Дворкина, которые в свою очередь жёстко критикуется авторитетными православными деятелями[6], организацию «Институт самовосстановления человека» следует относить к эклектическим сектам[7].
  Достоверные сведения из открытых источников о биографии Норбекова отсутствуют. Сам себя называет «доктором психологии, педагогики, философии в медицине, профессором, действительным членом и членом-корреспондентом ряда российских и зарубежных академий»[8]. На деле же не получил и высшего образования, будучи отчисленным с третьего курса ВУЗа:
  (цитата из книги Л. Фотиной «Мой муж Норбеков»):
  После нашего разрыва Мирзакарим не скупился на приобретение различных званий и дипломов. В 1996 году он там же купил дипломы доктора педагогики, доктора философии в медицине, академика. Сейчас он из всех своих званий «скромно» оставил одно — академик. Меня часто спрашивают: «Какой академии он академик? Мы просмотрели все списки всех академий, его нигде нет!» И не может быть! Насколько известно, за семь лет учёбы Мирзакарим окончил три курса в Институте хлопководства в Ташкенте. И бросил официальное образование, с его слов, по требованию учителя.
  По собственным заверениям, Норбеков является мультимиллионером и основателем «Клуба миллионеров».[9]. По заявлению самого Норбекова:
  Лекции для меня — это хобби. $100 млн я заработал не тренерским трудом, а, осуществив синтез химического вещества (в ответ на просьбу рассказать подробнее об этом Мирзакарим сослался на подписку о неразглашении).[8]
  Это утверждение некоторым представляется сомнительным.
  Норбекова нередко называют лжеучёным[10].
  Норбекова также обвиняют в том, что он ложно сообщил, что становился вице-чемпионом СССР по карате[11].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.