Проблем с Infonotary Configurator 1.3.4

Репортнах следния проблем на инфонотари:

Плугинът Infonotary Configurator 1.3.4 ви за Firefox създава проблеми с Firefox за Mac OS X. Проблмът се изразява в тотално irresponsive (не мога да преведа) интерфейс браузър. Страниците не се зареждат адекватно, на линкове трябва да се цъка по няколко пъти и въпреки всичко не се зареждат. Пробвах изключване на всички плугини на firefox - открих, че проблемът е във вашия плугин.

firefox with infonotary plugin
firefox with infonotary plugin
firefox without infonotary plugin
firefox without infonotary plugin
firefox error probably related to infonotary plugin
firefox error probably related to infonotary plugin

Update: Ето комуникацията ми с Васил Бъдев (представи се като разработчик на въпросното нещо):

Здравейте,

Плугинът Infonotary Configurator 1.3.4 ви за Firefox създава проблеми с Firefox за Mac OS X. Проблмът се изразява в тотално irresponsive (не мога да преведа) интерфейс браузър. Страниците не се зареждат адекватно, на линкове трябва да се цъка по няколко пъти и въпреки всичко не се зареждат. Пробвах изключване на всички плугини на firefox - открих, че проблемът е във вашия плугин.
Версия на firefox: 3.6.10
Версия на Mac OS : 10.6.6.
Атачмънти:
Скрйншот с включен плугин (без пуснати други плугини):
Скийншот без
Грешка, която може би е свързана с плугина
firefox with infonotary plugin firefox without infonotary pluginfirefox error probably related to infonotary plugin
firefox error probably related to infonotary plugin
Date: Fri, 18 Feb 2011 12:44:39 +0200
From: Vasil Badev <v_badev_AT_infonotary.com>

Здравейте,
това вече го прочетох на вашият блог. Както писах и там, проблема според мен не е в Infonotary Configurator for Mozilla. До колкото си спомням по телефона ви обясних, че единственото което прави той след първоначалната инсталация, е да проверява стойността на extensions.infonotary-mozilla-setup.lastVersion, при всяко отваряне на нов прозорец, и ако тя съвпада с текущата му версия спира работа. Не можете да ме убедите че по този начин се чупи зареждането на всякакви станици, както и SSL връзките. Понеже при забраняване или деинсталиране на разширението не се премахват настройките които то прави, теорията че точно това чупи Firefox ми се струва още по-невероятна. Не случайно бях предложил да дойдете до офиса за да се опитам да намеря проблема, но Вие не дойдохте.

Най-вероятно проблема е във лошо работеща версия на софтуер за смарт карти или лошо настроен pcscd демон, но това не се вижда от снимките които сте дали. В самият конфигуратор има изключително малко специфичен за Mac OS X код и той се изпълнява само при първоначална инсталация. Ако имаше проблем като описаният от вас той щеше да се прояви при всичките ни клиенти, както и на нашите компютри. След като проблема е само при вас явно е някъде другаде.

П.П.
Mac-a на който реално се тества всичкият ни софтуер е с Firefox 3.6.12 и Mac OS X 10.6.6, но разширението е тествано и на Firefox 3.6.10.

Date: Fri, 18 Feb 2011 12:51:20 +0200
From: Vasil Badev <v_badev_AT_infonotary.com>

Здравейте отново,
чак сега прочетох какво сте коментирали в блога си, явно вече сте двама клиенти са точно същият проблем, но според мен той не е следствие от инсталацията на нашият add-on. Ако можете се обадете на телефона от подписа ми за да се опитам да локализирам проблема.

Date: Fri, 18 Feb 2011 13:14:29 +0200
From: mihail stoynov
Още веднъж: имайте предвид, че не желая да ви убеждавам в каквото и да било. Грешката наистина може да е във всичко и вероятно сте прав, тъй като познавате съответния плугин, но е непрофесионално да отричате грешка без анализ.
Вчера свалих файърфокс 3.6.13 и сега изтествах с включен плугин. Проблемът не се наблюдава, което може би показва, че сте прав. pcscd демона го включвам само като работя със сертификата, иначе ми държи по 10-20 процента от cpu-то постоянно и се принудих да включвам/изключвам ръчно, което е досадно. Надявам се няма да кажете сега, че това също се наблюдава само при мен 🙂 Ако проблемът се появи, ще ви пиша допълнително.
Отново с най-добри намерения,
Михаил Стойнов
Date: Fri, 18 Feb 2011 15:36:40 +0200
From: Mihail Stoynov

Здравей,
Отново се случи - виж атачмънта. Вече не съм сигурен в това каква е причината.

Date: Fri, 18 Feb 2011 16:08:57 +0200
From: Vasil Badev <v_badev_AT_infonotary.com>

Здравейте,
Apple ползват много стара версия на pcscd, която проверява какви четци са включени пет пъти в секунда (подробности тук -http://ludovicrousseau.blogspot.com/2010/08/ram-and-cpu-improvements-in-pcsc-lite.html). На това се дължи и натоварването.

Проблема само при включено устройство ли се наблюдава?
Може ли да ми изпратите изхода от следните команди в терминал с включен четец:
ps ax | grep pcscd | grep -v "grep pcscd"
ls -l /usr/libexec/SmartCardServices/drivers
ls -l /etc/readers.conf
ls -l /Library/LaunchDaemons/org.opensc.pcscd.autostart
/Library/OpenSC/bin/opensc-tool -i
/Library/OpenSC/bin/opensc-tool -l
/Library/OpenSC/bin/opensc-tool -n
/Library/OpenSC/bin/pkcs15-tool -D
pcsctest

Терминала се намира в Application/Utilites. Всяка команда трябва да я копирате и да я поставите в терминал и след това да натиснете Enter.

Date: Sat, 19 Feb 2011 22:16:55 +0200
From: mihail stoynov

Проблемът го има и с изключен четец.

Забележка: спирам пускам pcscd със launchctl:

launchctl (un)load -w /Library/LaunchDaemons/org.opensc.pcscd.autostart

Резултати от командите в атачмънта
Date: Mon, 21 Feb 2011 12:55:49 +0200
From: Vasil Badev <v_badevA_AT_infonotary.com>

Здравейте,
Ако при изключен add-on проблема не се проявява не знам какво да предложа освен да дойдете до нашият офис с компютъра и тук да се опитам да намеря къде е проблема.

Ако се прояви и при изключен add-on може ли да пробвате да обновите софтуера за картата и четеца.
За смарт картата първо ще трябва да деинсталирате SCA със sudo /Library/OpenSC/bin/opensc-uninstall след това инсталирайте последната версия от http://www.opensc-project.org/files/opensc/OpenSC-0.12.0-10.6.dmg. За четеца си инсталирайте актуалният драйвер на HID Global от http://www.hidglobal.com/drivers/omnikey/ifdokccid_mac_10.6_i386-3.0.2.dmg.

В новата версия на opensc няма файл /Library/LaunchDaemons/org.opensc.pcscd.autostart, така че няма да можете да спирате и пускате ръчно по същият начин.

Date: Mon, 21 Feb 2011 15:08:13 +0200
From: mihail stoynov

Здравейте,
Ще изчакам да видя дали проблемът ще се окаже хроничен.
Ако не мога да спирам и пускам ръчно pcscd, не бих ъпдейтнал, защото понякога тъпия демон скача до 50% cpu и си стои така. Имам нужда да мога да спирам/пускам ръчно.

Още нещо: другите ползватели на тоя демон как свикват с натоварването? Ако това нещо стои постоянно, лаптопът ми постоянно ще върти вентилатора на 6000 оборота и ще е доста горещ

Date: Mon, 21 Feb 2011 17:44:41 +0200
From: Vasil Badev <v_badev_AT_infonotary.com>

По принцип демона се стартира в момента в който включите четеца. Повечето ни клиенти не са се оплаквали от подобен проблем, така че или не са забелязали или не се проявява при всички. На нашата тестова машина pcscd не натоварва процесора повече от 1-2%, но до преди малко на него нямаше инсталиран четец на OmniKey. Сложих му техният драйвер и един четец с карта и ще го наблюдавам тези дни.

П.П.
Ако не искате да обновите OpenSC (стартовият скрипт е от него), може да сложете новата версия на драйвера на OmniKey. В момента сте с 2.6.4, а актуалната версия е 3.0.2.

6 thoughts on “Проблем с Infonotary Configurator 1.3.4”

 1. Здравейте, аз съм създателя на въпросният add-on. Според мен имате друг проблем, който не е свързан с него. Според статистиката на addons.mozilla.org, InfoNotary Configurator for Mozilla се ползва ежедневно от повече от 100 наши клиенти на Mac OS X. Доста повече го имат инсталиран. От тях само вие твърдите че след инсталацията му Firefox става „тотално irresponsive интерфейс браузър“.

  П.П.
  Това че се обадихте по телефона и че не дойдохте да проверим на какво се дължи проблема, въпреки уговорената среща, не мисля че може да се определи като добър доклад за проблем.

  1. Здравейте,
   Инфонотари като провайдър на криптографски услуги (или както там се нарича в Закона за електронния подпис) е най-професионалния според мен в БГ. Доста лоялен клиент съм ви. Надявам се това ми признание достатъчно ясно да показва добрите ми намерения към вас.
   Това, че сте седнали и сте написали плугин за firefox, също е много похвално. Малко фирми се интересуват толкова за клиентите си.

   Обаче,
   0. Целта на този пост не е да урони името на фирмата ви. Това е bugreport. Ако някой друг има подобен проблем, той ще пише тук и така по-лесно ще се открие къде точно е дефекта.
   1. Това, че само аз твърдя, че има проблем не значи, че такъв проблем няма.
   2. Не съм се обаждал по телефона, нито съм си уговарял среща с вас. Вероятно е бил друг клиент, което означава, че сме поне двама с този проблем.
   3. Вероятно ме бъркате, защо сега видях, че мейлът ми не е пратен, а запазен в drafts, за което се извинявам. Изпратих го.
   4. Не съм отделил много време да търся къде е проблема - изключих всички плугини и започнах да ги включвам един по един. Когато включих вашия, нещата се влошиха. Това определено не означава, че вината е във вашия плугин. Може да е от много неща, но факт е, че проблемът се появи при пускането на съответния плугин.
   5. Ако мога да помогна при анализиране на проблема, съм насреща.
   6. Не е професионално да отричате съществуването на проблем преди да сте анализирали съответния бъг репорт. Лошите фирми го правят, вие не сте една от тях, затова не го правете 🙂

   С най-добри намерения,
   Михаил Стойнов

 2. Искам да потвърдя, че наистина има проблем с Infonotary и Firefox под Мак. Едва ли е съвпадение, че точно след инсталация на въпросния плъгин, FF почна да спира да отваря страници. След преинсталация на браузъра работи, докато не сложа въпросния плъгин. На друго място в нета видях същото оплакване...

 3. Проблема описан, по-горе не се наблюдава единствено при колегата Стойнов. На моята машина наблюдавам този ефект от повече от 6 месеца. След много опити и опити за отстраняване на проблеи в браузъра или машината накрая се оказа, че проблема е във въпросния плъгин. Решението при мен беше просто - нова инсталация(чиста) на браузъра и ръчна настройка без използване на въпросното чудо. Скоро отново изпробвах плъгина на друга машина с чиста инсталация на OSX и Firefox, но ефекта беше същия с което премахнах съмнението за зависимост от някакви други програми и плъгини. Надявам се поне с това да сме полезни на разработчика. Да полезно е, но очевидно има нужда от повече тестове.

 4. Имам същия проблем с Firefox под мак ос. След инстралирането на плъгина, и като извадя усб устройството за електроннен подпис, рестрартрам Firefox, браузърът спира да отваря страници.
  Дори и изтриването на плъгина не помага. Помага изтриването на целия профил на Firefox, но така си изтривам и много други неща. И така докато ми потрябва пак електроненния подпис.
  Много е дразнещо и трябва да се фиксне.

 5. Ъпдейт: добавих комуникацията си с Васил Бъдев - разработчик на въпросния плъгин. Научих интересни неща, но решение не открих.

  За себе си реших следното: отказах да го фиксвам тоя проблем. И без това преди пускане на браузъра трябва да пусна демона (който яко яде процесор) и след като приключа - да го спра. Това за мен си е достатъчно усилие, затова реших да работя през виртуална машина. И без това онлайн банкирането ми също има сериозни проблеми с Mac OS X.

  Спокойно можете да пишете на Васил и да го питате какво става, или да пишете коментари тук (при критична маса от примерно 10 души) ще му пиша, за да му кажа, че явно проблем все пак има.

  На виртуален windows xp всичко върви доста по-гладко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.