Куфарът

Пътувам доста от 20тата си годишнина - по работа. С прекъсвания разбира се. Даже за кратко съм поживявал в чужбината. Доста съм понаучил относно това как се пътува най-ефективно. Все още не съм спец и постоянно обърквам нещо дребно, забравям разни неща или просто не преценявам.

Първият ми куфар беше един евтин платнен такъв. Биде съдран и съсипан само за няколко пътувания. Виждал съм как ги разсипват по пистата на софийското летище и просто продължават без да спират. След това реших да си купя пластмасов такъв. Но нямах пари за самсонайт, затова отидох в Метро. Там за 100тина кинта (още помня цената) си купих сегашния куфар. Огромен, сив, с код за отваряне на основната ключалка и ключе за двете странични. Изгубил съм едното ключе. Кодът не е сменян откак го имам.

Куфарът е 4 колела отдолу, задни големи и две предни завиващи. Има въже за дърпане и дръжка, за да се движи само на две колела. Въженцето за дърпане е жестоко, защото така тежестта на куфара не се отразява на пътника, тоест на мен.

В най-тежките случаи куфарът пълен е тежал над 30 кила - първото ми пътуване до щатите. Горкият. Как съм го претъпквал навръщане от Германия. Даже веднъж едно бъги с дистанционно помня съм връщал. От целият този тормоз предните две колела са счупени. Опитах да го поправя, но се оказа, че няма къде. Никой не може да поправи тези 2 колела.

Преди няколко седмици влязох в един магазин на Самсонайт. Разни сплави. Дават ти да скачаш върху куфара и после материята сама се изправя. Магия. Ама вътре лаптопът няма да се изправи. Та не си купих нов куфар със здрави колелца.

Понякога мъкненето с дръжката на две колелца ми тежи, но въженцето вече не е опция, заради разбитите предни колела. Понякога горната страна не се задържа като го отворя и се катурва назад. Всичко останало обаче работи. След почти 10 години.

Само тая година куфарът е бил на 3 континента, поне 10 държави.

Особено като пътувах до Германия, толкова бях свикнал да живея в тоя куфар. Дори не го разопаковах. Беше 2 седмици там, 2 седмици в България. Нямаше смисъл за 2 седмици да разопаковам.

Свикнах да живея с толкова малко вещи, че като тръгна на път да мога всичките да ги натъпча в тоя куфар и една раница с лаптоп. Ама всичките вещи. Откак свикнах така, се старая да не си купувам твърде много излишни вещи. И всяка вещ, която имам да се употребява. Струва ми се тъпо да имам вещи, които не ползвам. На това ме научи тоя куфар. НЕ искам да го сменям с друг. Само да успея да му оправя колелцата. Някой с идеи?

Тук съм малко въздебеличък, но това е единствената снимка, която имам на тоя куфар.

 

2 thoughts on “Куфарът”

  1. Обущарите на Раковски 120а, ъгъла с Графа, под Офис 1, http://www.popravkanakufari.com (или в някое от другите им ателиета) поправят и обувки, и куфари. Моя не го направиха "заводски", предвид, че слагат каквито части могат да намерят, но се стараят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.