[bg] Може ли да си оставим колата на летище в Турция и да излетим? (през 2017та)

Не знам къде да го напиша това, но за мен беше важно да го знам със сигурност и автентична информация по темата не съм намирал.

Винаги съм се чудил дали мога да пътувам до Истанбул с кола, да я оставя там, и да излетя със самолет.

Проблемът е в това, че се носят слухове, че ако влезете с кола, трябва да излезете с хора. Нещо свързано с пресичане на нелегална продажба на автомобили без плащане на такси.

Разговорите ми с БГ посолството и Turkish Airlines не доведоха до ясен отговор. Те говорят за специален митнически паркинг, от който получаваме специална бележка. Цената по непотвърдена информация е €20/ден. За жалост, отново по непотвърдена информация, работното време е от 9 до 16 часа само в работни дни. Тоест ако се върнете в неделя - проблем, не можете да си вземете колата.

Най-накрая открих сигурен източник на информация и то без да го търся. Намерих хора, които пътуват по този начин с БГ регистрация и са го правили десетократно, като паркират където си поискат в Истанбул и просто не казват на аерогарата, че са с кола.

TLDR: да, може да се паркира в Истанбул и да се излети, просто не казвайте на митническата проверка на летището, че сте с кола.

Тази информация е валидна към 2017та година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.