Vivacom - разочарованието

Преди 2-3 месеца най-накрая успях да си сменя оператора от Мтел на Виваком.Важно е да отбележа, че сметките ми в Мтел държаха трицифрената граница (100 лв)  и колкото и да ограничавах говоренето си, не успявах да сваля значително под 100 лева (най-ниската май беше около 90). Съпортът им постави рекорд по on-hold: 40 мин. Сметките идваха веднъж на 5 месеца и едно от плащанията ми беше над 500 лева (за 5 фактури). Интернетът последните месеци беше адски зле. Та летвата, която Мтел поставиха беше адски ниска.

Първата ми сметка във Виваком беше 50 лева като 20 от тях за интернет. При повечето хора, с които говоря, не са абонати на Виваком. Впечатляващо. Втората сметка също беше там някъде. Имаше и дребни недоразумения - не позволявали tethering (споделяне на интернет от телефон към лаптоп най-общо) - направих си го сам, заобикаляйки ограниченията им. Другото - регистрацията за електронни фактури на сайта е адски тегава и ако объркаш, чакаш следващия месец за нова фактура.

Съпортът им се оказа адски бърз - вдигат почти мигновено. Разбира се и те подхождат по типично държавнически - ние тука тва от системата идва, тя така е направена, ние не можем да помогнем. Идиоти, или просто са ниско платени и не си дават много зор.

Разочарованието дойде този месец. Обадих им се от Чехия и ги питах колко струва един мегабайт, те - 5 лв, аз - на 1кб ли таксувате, те - да. Ползвах аз около 1 мб или поне така пишеше на сметката телефона ми. Връщам се тук, телефонът ми спрян. Звъня, те - ами висока ви е сметката. Аз - защо? Те - ами много интернет сте ползвали - 11мб. Питам аз как така е 11 мб, те - ами ние таксуваме на 100кб.

Звъня и питам как да оспорвам, те ми казват официално да подам възражение (поне молба не ме караха да пиша). В същото време внасям 20 лева, за да ми се качи кредитния лимит.

Днес отново телефонът ми е спрян. А днес точно ми излиза фактурата. Звъня и питам защо, бе тъпаци такива, пак ми е спрян телефона? Те - ами много висока фактура - 104 лева. Аз - ама сега имам 0.00 лв потребени, фактурата тъкмо е излязла, може би трябва да ми дадете някакъв толеранс да я платя. Те - да, прави сте, ама много е висока и затова ви е спрян телефона.

И тук става най-интересно. Аз ги питам - защо не ми е излязла тая фактура в Ипей. Те - в системата ни за плащане е излязла, но в системата ни за отчетност не е излязла. И аз - демек не мога да платя през Ипей? Те - ами през кеш терминалите можете да внесете аванс. Кви бяха тия кеш терминали така и не разбрах. Той не успя да ми обясни също.

Тоест - оспорвам фактура, но докато не я платя няма да имам телефон. Не мога да платя през Ипей и не мога да си видя електронната фактура, тоест да видя за какво плащам. Но ако не платя - нямам телефон.

Напълно осъзнавам факта, че тази битка е безмислена. На оня по телефона му казах, че споря с радиото. Само от тези дребни наглед случки тия хора ще ме изгубят като клиент и то за едни 104 лв. Не смятам да се примиря с безумията им и просто ще отида при единственият останал оператор ако нещата не се решат по приемлив за мен начин. А Виваком имат потенциал. И то много. Но вместо да качат летвата, те се примиряват с летвата на Мтел.

Винаги съм се чудил защо мобилните услуги не се развиха като интернет предлагането от LAN доставчиците - конкуренция, ниски цени, адски високо качество. Явно защото държавата е намесена и спира конкуренцията.

 

3 thoughts on “Vivacom - разочарованието”

  1. Мишо, навсякъде в операторите работят хора, които не са способни да мислят, или са им "дилийтнали" тая функция мисленето, щото е вредно. Системата е нещо като господ, щом тя не може, значи така трябва да е, законите са някакви рецептурни книжки, дето не е задължително да ги четеш, те са за ония юристите там. Засега само то Глобул не съм имал оплаквания, но никога не е късно 🙂

  2. Като чета това, което си написал си пропомням и куп мой подобни случки. Чудя се дали безумното отношение към клиентите е някакъв национален синдром. Обичам си българите и България и по никакъв начин не се опитвам да се разгранича национално, но с времето забелязвам, че толерантността ми към това някой да не си върши работата, за която му плащат рязко намалява. Често подобни ситуации са придружени с безцеременно поведение, с което служител ти демоснтрира, че пет при не дава ако плащаш на неговата компания - ти винаги трябва да се чувстваш благодарен и да бъдеш търпелив :).

  3. Опитът ми с Глобул и Мтел е същият - имаш право да обжалваш само платени фактури. Веднъж са ми възстановявали за следваща сметка, но е доста малоумно.

    В чужбина 100% от операторите чарджват на 100КБ, включително и чуждите. Аз бих се оплакал от тази/този, която/който е била/бил на съпорта в тоя час. Разговорите се записват, така че имаш право да кажеш - в тоя и тоя ден се случи това.

    Това е личен опит - бил съм на всички оператори по много време, от Глобул съм доволен за скъпите частни планове (такса 25-30лв/м), от Вивател - за 3G устройства (на Глобул е по-добро всъщност, но цената не е обоснована в сравнение с Рибател).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.